Ghana

Matamiss Enterprise

“Ik heb geen moeder en vader, ik had niemand om mij te helpen toen ik alleen was”, zegt Mathilda Amissah. Ze zegt dit met een grote lach als ze opnieuw vertelt over de manier waarop ze Matamiss Enterprise heeft opgezet, een pottery die vandaag de dag werk heeft voor 10 mensen die keramische vazen​​, borden en potten produceert.

De waarheid is dat ze niet precies weet hoe ze dit deed. Zeker niet door het volgen van een conventionele weg: ze ging nooit naar school, verloor haar moeder toen ze 17 was en wist niet wie haar vader was. Misschien was het omdat ze weigerde op te geven. “Ik wist dat ik iets moest doen,” zegt ze als ze terugkijkt. “Ik was een sjouwster op de markt, die zware pakketten op het hoofd droeg. Maar ze betaalde me. Daarna ben ik panties gaan verkopen, maar dat wilde ik niet meer.

Op een dag zag ze een aantal manden te koop op de markt. Ze ontdekte dat ze werden gemaakt in een afgelegen dorp. “We liepen te voet, moesten over rivieren heen, ik was zo bang. Toen ik er was zei ik tegen de mensen: ‘ik wil je manden te kopen.” Ze heeft de manden verkocht op een beurs in Accra, Ghana. “Ik was zo opgewonden ik wist nu dat ik door moest gaan,” zegt ze. “Daarna ben ik begonnen met het aardewerk. De mensen, de meeste van hen, zijn ongeschoolde vrouwen, zoals ik.  We zijn nooit naar school gegaan.”.

Matamiss Enterprise is nu een internationale organisatie waar 10 mensen fulltime werken. Op dit moment wordt het bedrijf begeleidt door het Centrum voor Bevordering van Import van producten uit ontwikkelingslanden. (CBI, welke valt onder het ministerie van ontwikkelings samenwerking in Nederland)               Mathilda werkt voornamelijk met vrouwen en mannen die geen kansen hebben.

Mathilda wordt voor internationale bijeenkomsten gevraagd om van haar succes verhaal te vertellen. In 2010 ontving zij een Honorary Award for Decorative Pots in National Awards for Export Achievement. (Ghana)

 

Eén gedachte over “Ghana

  • 31 juli 2017 om 16:28
    Permalink

    Hello! Ik was op zoek naar informatie over dit onderwerp. Bedanken voor dit zeer nuttig artikel u!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *