Nepal

New Sadle: een uniek project in Nepal

Sinds 1989 bestaat dit project voor ex-lepra patiënten in Kathmandu in Nepal. Het belangrijkste doel is leprapatiënten te genezen en hen aan een baan te helpen. Daarnaast wordt er in dit project medische zorg gegeven aan mensen met een ernstige handicap. Lepra patiënten zijn door hun vroegere ziekte getekend zijn en worden vaak uit hun familie verstoten, door gezonde mensen gemeden en veroordeeld tot een leven als bedelaar. Om mensen te reïntegreren in het normale leven werd een revalidatiewerkplaats gestart.

NEW SADLE – een werkplaats voor ex-leprapatiënten.
De werkplaats biedt al vele jaren werk aan ex-leprapatiënten. Onder hen zijn er, die moeilijk werk konden vinden of die moe en ziek zijn van het bedelen. New Sadle is aangesloten bij de Fair Trade Group Nepal. De Fair Trade Group Nepal werd in maart 1998 opgericht, met de volgende doelen:
1. Een zodanige organisatiestructuur en procedure voor de aangesloten organisaties, om constructief samen te werken, zodat de FTG een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van kunstnijverheid, die geproduceerd wordt door vrouwen met een gering inkomen.
2. Een plek bieden voor regelmatig contact en discussie over de problemen van kunstnijverheidorganisaties om zo te werken aan gezamenlijke oplossingen.
3. Samenwerking bij verkoop van kunstnijverheid op de lokale en de internationale markt. Wegen ontwikkelen om de kwaliteit en de mogelijkheden van de traditionele nepalese kunstnijverheid te promoten.
4. Fair trade bevorderen van de aangesloten organisaties met het gemeenschappelijke doel economische zelfstandigheid bewerkstelligen voor arme groepen.

De producten:

  • Tassen en kussenslopen van Dhaka. Alle Dhaka artikelen bestaan uit 100 % katoen. Onze Dhakastoffen zijn op traditionele nepalese wijze handgeweven. Deze weefkunst wordt van generatie op generatie van moeder op dochter doorgegeven. Voor één vierkante meter heeft een ervaren weefster ongeveer anderhalve dag nodig. Een Dhaka-doek is een hoogwaardig produkt, waarin handvaardigheid en traditie prachtig met elkaar verbonden zijn. Hoewel onze kwaliteit al jaren bij de besten hoort, hebben onze weefsters ze steeds nog verder kunnen verfijnen. De veelheid van kleuren en patronen maken onze doeken tot een hoogwaardig en exclusief geschenk. Het weefproject wordt op dit moment begeleidt door het Centrum voor Bevordering van Import van producten uit ontwikkelingslanden. (CBI, welke valt onder het ministerie van ontwikkelings samenwerking in Nederland)
  • Producten gemaakt van geweven katoen. Deze producten worden gemaakt op heupweefgetouwen – de traditionele en eenvoudigste weefgetouwen. Hiermee worden de garens van wol van het vee of van de ter plekke groeiende vezelplanten tot repen stof geweven, waarvan dan weer eenvoudig textiel voor dagelijks gebruik gemaakt wordt. De heupweefgetouwen bestaan slechts uit ronde houten delen en touwen waardoor deze weefgetouwen niet gevaarlijk zijn om mee te werken, ook niet voor mensen van wie de zenuwuiteinden in vingers en voeten beschadigd zijn door hun vroegere lepra.
  • Klankschalen en cimbalen. Klankschalen en cimbalen worden gebruikt voor meditatie en bevordering van natuurlijke concentratie. Het vervaardigen van klankschalen is een oud ambacht, dat tegenwoordig bijna niemand meer beheerst. De klankschalen en cimbalen uit Nepal worden gemaakt door een klein familiebedrijf in Patan, de kunstnijverheidswijk in Kathmandu op Fair Trade basis. New Sadle bewaakt de arbeidsomstandigheden, en zorgt voor de verkoop van de klankschalen en cimbalen. Het vervaardigen van klankschalen is een oud ambacht, dat bijna niemand meer beheerst. Omdat alle antieke klankschalen allang verhandeld zijn, is de handgevormde schaal, een kostbaar kleinood.De klankschaalkussens en houten klepels worden gemaakt in de New Sadle werkplaats.
  • Traditioneel handgeschept papier. In de afgelopen twee jaar is de papierwerkplaats druk bezig geweest een breed assortiment van papiersoorten te kunnen produceren. Er kan nu papier geschept worden van lokta, rijststro, hennep, bamboe, bananenplanten andere grondstoffen. Afhankelijk van het gewenste resultaat en toepassingsvorm kunnen die grondstoffen verwerkt worden, die voor het eindproduct het meest geschikt zijn.
  • Houten producten. De houtsnijkunst is in Nepal een geliefde vorm van traditionele handvaardigheid, waarvan we de resultaten kunnen bewonderen aan de nog behouden oude tempels in het land. De kleine handvaardigheidsproducten die New Sadle produceert zijn van natuurlijke materialen gemaakt en zonder gebruik van kunststoffen alleen met witte of rode klei geschuurd.
  • Sjaals van wol en zijde. Naast prachtige Dhaka sjaals, die zo groot zijn dat zij als tafelkleed gebruikt kunnen worden, verkopen wij ook sjaals die 35% zijde bevatten en 65% wol. Ook poncho’s in diverse kleuren en kwaliteiten behoren tot het assortiment.
  • Tibetaanse paspoorttasjes met zakjes thee. De biologische thee is afkomstig van de hoogvlakten uit de Himalaya, waar het verbouwd en verwerkt wordt zonder toevoegingen. New Sadle maakt de tasjes voor de thee. Ook verzorgt zij het transport naar Nederland, waardoor er opnieuw werk wordt gecreëerd voor de mensen.

Klankschalen
Werkwijze
Zet de klankschaal op uw vlakke hand en sla hem dicht onder de rand aan. Luister en let daarbij op wat u voelt, wat de klank u doet. U kunt de klankschaal ook met de hand aanslaan. U krijgt een aanzwellende toon als u de klankschaal op de gestrekte hand plaatst en met de andere hand met de klepel rechtop langzaam, gelijkmatig en met lichte druk langs de buitenrand van de klankschaal strijkt. Vaak lukt het niet meteen de eerste keer, het kost enige oefening. Verander de druk van de klepel op de schaal. Nog voor de toon hoorbaar is, voelt u in de hand waar de klankschaal op staat een licht vibreren. Dan bent u op de goede weg. Elke klankschaal heeft een eigen persoonlijkheid. Neem de tijd om dat uit te zoeken. De éne schaal zal u meteen bevallen, de andere minder.

Cimbalen
Cimbalen geven een indringende reinigende klank, vooral als ze vlak tegen elkaar worden aangeslagen. De tonen zijn zachter als je de cimbalen los aan hun lederen bandje laat bungelen en zo tegen elkaar aanslaat. Luister naar het spel van boventonen, dat ontstaat door het geringe verschil in toonhoogte van beide cimbalen.Tegenwoordig worden klankschalen en cimbalen gebruikt voor meditatie en bevordering van natuurlijke concentratie. Uitvoerige toelichting op het gebruik van klankschalen kunt u vinden in het boek: Klankschalen; werking en gebruik door Eva Rudy Jansen ISBN90-800594-8-X Uitgeverij Binkey Kok, Diever (verkrijgbaar bij Bondgenoot & Partners)