Kenia

Jameson woont in Kenia.  Hij heeft hier zijn bedrijf Crafts Caravan,  waar producten van Kisi  steen worden gemaakt.

Deze worden gemaakt in de werkplaats van de Fair Trade organisatie Crafts Caravan. De organisatie kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In 2003 ging het bedrijf waar Jameson indertijd werkte, failliet. Hiermee was ook het kleine pensioen dat hij en zijn collega’s hadden opgebouwd, verdwenen. Door niet bij de pakken neer te gaan zitten en zijn collega’s te motiveren met de opmerking: “We zijn alles kwijt, maar niet onze vaardigheden”  is in 2004 Crafts Caravan opgericht. Het bedrijf werd lid van de Afrikaanse Fair Trade Organisatie, verbonden als regio organisatie van de Wereld Fair Trade Organisatie. Dankzij dit lidmaatschap kwam Crafts Caravan in 2009 in contact met de Fair Trade importeur Tilingo Nepra. In 2010 plaatste de importeur de eerste grote order en sindsdien gaat het goed met het bedrijf.

De extra waarde ligt in het verhaal van het ontstaan van dit bedrijf. Niet bij de pakken neer zitten, maar geloven in je eigen kunde en dat je daar wat mee kan.

 

De naam van de producent is Jameson Nyanchoka. Hij is de eigenaar van Crafts Caravan in Nairobi, Kenia. Het hoofdproduct van Crafts Caravan zijn producten van Kisi steen.

In 2003 ging het bedrijf waar Jameson indertijd werkte failliet. Zelfs het kleine pensioen wat ze bij dit bedrijf hadden opgebouwd was verdwenen. Jameson is niet bij de pakken neer gaan zitten. Hij motiveerde de mensen met de volgende opmerking:  ‘we zijn alles kwijt, maar niet onze vaardigheden. Hier kunnen we veel mee doen’. In 2004 startte hij Crafts Caravan met een aantal mensen waar hij vroeger ook mee gewerkt had. Crafts caravan werd lid van de COFTA, de Afrikaanse regio organisatie van de WFTO.

Hoe ontdekt

In 2009 kwam Crafts Caravan via de Afrikaanse Wereld Fair Trade organisatie naar de ETFAM, die in Eindhoven gehouden werd. Hij logeerde in hetzelfde hotel waar wij ook logeerden. Iedere morgen ontbeten we met hem en vooral Dirk onze zoon, had goed kontakt met hem. Aan het einde van de beurs vroeg hij of ik van hem wou inkopen. In eerste instantie twijfelde ik, maar gaandeweg, nadat hij de hele week met ons had opgetrokken, groeide het vertrouwen dat we met een prima mens en producent te maken hadden. Dirk liet hem veel zien wat er hier in Nederland gebeurde op het gebied van Fair Trade. Hij nam hem mee naar wereldwinkels en naar Centrum Mondiaal in Culemborg.

In 2010 hebben we zijn eerste order ontvangen. Dit was een uitprobeer order. Dat zag er goed uit en het vertrouwen groeide. Alhoewel ik eerst van plan was naar Nairobi te gaan, kwam er onverwacht een vrij grote order van een klant. Ik besloot dit eerst af te handelen en daarna een afspraak te maken voor de reis. Helaas was deze 2e zendingen van een zodanige slechte kwaliteit dat de klant de producten niet afnam. Een vervelende strop.                                                                             In 2011   ben ik toch naar hen toe gegaan, het vertrouwen niet helemaal verloren. Ik ben  een hele week met hem opgetrokken. De werkplaats bezocht en er is een prachtige video opgenomen van het maken van het product.

Familiezaken / kinderen / omstandigheden

Jameson is getrouwd, heeft 5 kinderen, waarvan 1 zoon en 4 meisjes. De zoon werkt in het bedrijf als de boekhouder en een van de dochters voor de PR. Peris volgt een studie economie aan de universiteit van Nairobi. Zij wonen in een arme buitenwijk in Nairobi.

Hoe worden producten gemaakt: waar, door wie, met wie

Het materiaal komt uit Kisi, een gebied ten zuidwesten van Nairobi. De producten worden eerst uitgebeiteld uit een stuk Kisi steen, daarna worden ze in vorm geschaafd. Vervolgens worden ze in water gewassen en geschuurd, het is een zacht soort steen en vraagt geen zware inspanning. Tenslotte worden ze geschilderd  en daarna met een pin bewerkt, waar de kisi bewerkers prachtige figuurtjes in maken. Een kunst op zich!

Wat doen ze met de opbrengst van de producten (eerlijke handel)

Met de opbrengst ontvangen de mensen die er werken een fair loon. Maar er is ook geïnvesteerd in een nieuwe werkplaats, die er beduidend beter uitziet dan de vorige. Aanvankelijk werkte men in een krot. Doordat wij klant werden van Jameson, was hij door de grote order in staat om te verhuizen naar een goede werkplaats, waar de arbeidsomstandigheden duidelijk verbetert zijn. Ook kan hij zijn personeel beter scholen en kan hij investeren in nieuwe producten. Er is nu ook voldoende opslag, meer ruimte om te werken, verwarmd als het kouder is, al met al de arbeidsomstandigheden zijn zo verbeterd dat het het werken verlicht. In december heeft hij zijn winkel in Nairobi geopend.