NL visie op fairtrade

Visie op Fairtrade

 

Visie Fair Trade van Tilingo-Nepra

 

Korte geschiedenis van Tilingo-Nepra

Tilingo-Nepra is sinds 1999 een door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels officieel erkende importeur voor de Wereldwinkels in Nederland. De pioniers van het bedrijf hebben hun wortels in de Vredesbeweging van de jaren tachtig en een nauwe betrokkenheid bij het opzetten van de Wereldwinkel Zevenaar.

 

De Fair Trade handel is voor het bedrijf de weg naar gelijkwaardigheid en eigenwaarde. Het met elkaar realiseren van leefbaar loon, onderwijs, gezondheidszorg en een inspirerende woonomgeving zijn de uitgangspunten geworden van ons handelen.

Onze eerste reis is een contact met Ghana dat ontstaan is tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van de Wereldwinkel Zevenaar. De kennismaking met een continent en een land dat zich een weg baant in onafhankelijkheid. Sinds 1957 onder leiding van Nkruma een trotse natie die zich langs verschillende presidenten tot een van de meest toegankelijke landen van West-Afrika heeft ontwikkeld. Handel met ondersteuning aan straatkinderen. De aanvraag tot erkend importeur is de deur uit.

 

Een tweede stap dient zich aan op het moment dat wij contact maken met een importeur uit Nepal. De eerste reis naar Nepal wordt geboekt met de millenniumwisseling. De begroeting Namaste, de vele tempels, het krioelen van mens en verkeer, de woestheid van de natuur, de schoonheid van de zon op de Himalaya en de politiek instabiele situatie laten een land zien van veelkleurigheid. Onderhuids en in stilte speelt de traditie van de kasten in alles een belangrijke rol. Het wordt handel met ondersteuning aan mensen met lepra, ondersteuning in de gezondheidszorg, onderwijsmogelijkheden voor alle kinderen/jongeren en werkgelegenheid voor vrouwen die hiv besmet teruggekomen zijn.

 

In 2004 hebben we contact gelegd met een overkoepelende organisatie van vele kleine producenten op de Filippijnen. Op deze wijze biedt het arme mensen om met het extra opgebrachte geld vooruitgang te boeken qua leefomstandigheden, gezondheid en scholing. Handel en bestrijding van armoede gaan hier hand in hand.

Nieuwe ontwikkelingen via beurzen en markten brengen nieuwe contacten. Eco jute uit Bangladesh, Kisi steen uit Kenia en producten van glas uit Chili. Steeds vanuit een en dezelfde visie en met één en hetzelfde doel.

 

Visie en doel

Wij willen door de handel en de verkoop van onze producten en door de reizen die wij aanbieden, mensen en culturen met elkaar in contact brengen. Op deze wijze willen wij de kennis van elkaar en de ervaring met elkaar vergroten om samen te werken aan een leefbare samenleving met gelijkwaardigheid, gelijke kansen en een opbouwende samenwerking als het gaat om onderwijs, gezondheidszorg en leefmilieu.

 

Aanpak

Tilingo-Nepra maakt deel uit van Centrum Mondiaal te Culemborg. Vanuit deze locatie verkopen wij onze erkende Fair Trade producten. Keramiek en hout uit Ghana. Klankschalen, vilt/wol en thee uit Nepal. Recyclingproducten uit de Filippijnen. Steen producten uit Kenia, Eco jute tassen uit Bangladesh en glaswerk uit Chili.

Vier keer per jaar nemen we deel aan Handwerkbeurzen. Op deze manier brengen we niet alleen de wol en het vilt, maar ook de eindproducten van wol en vilt op de markt.

We zijn aanwezig op incidentele activiteiten zoals het Afrika festival van Hertme en de kerstmarkt van Deventer om onze Fair Trade producten onder de aandacht te brengen en te verkopen.

We verzorgen reizen naar Nepal voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de mensen achter de producten, het verhaal van nabij willen meemaken en zich willen laten inspireren door hun leefwijze, hun voeding, hun wijze van wonen, hun muziek, hun cultuur, hun religie en tradities.

 

De laatste drie jaar gaan we samen met een designer naar Nepal om de vraag vanuit hier en de daarbij behorende techniek voor daarover te brengen om zo met hun materialen en kundigheden nieuwe producten te ontwerpen.

 

Toekomst

Op deze weg gaan we verder. Steeds kijkend naar nieuwe ontwikkelingen die aangeboden worden door de Landelijke Vereniging Van Wereldwinkels in samenwerking met Retail Service Unit en wij houden wij ons op de hoogte van trends, kleuren en designs.

Regelmatig bezoeken wij beurzen hetzij om ons te laten informeren en inspireren, hetzij om te verkopen. Ons jaarlijkse bezoek aan de nieuwjaarsbijeenkomst van MVO Nederland is een vast onderdeel van onze agenda.  We zijn actief met netwerken onder gelijk georiënteerden als het gaat om Fair Trade, Eco, duurzaam om zo onszelf en ons netwerk te inspireren. Uitbreiding van ons reisaanbod naar Kenia behoort tot de mogelijkheden. Ook verwachten wij binnenkort ‘Guaranteed member’ te worden van de Wereld Fair Trade Organisatie.

 

Tot slot

Wij hebben positieve verwachtingen van Centrum Mondiaal; een goede plek om Fair Trade onder de aandacht te brengen van de Wereldwinkels, de WAAR winkels en al die niet – wereldwinkels die inmiddels de weg naar Centrum Mondiaal hebben gevonden.